"Halkı askerlikten soğutma" davası


Ankara'da, 12 Nisan 2007 tarihinde, vicdani retçi Halil Savda'ya destek amacıyla gerçekleştirilen basın açıklaması sırasında gözaltına alınan 2 kişi ve açıklamayı okuyan İHD üyesi Serpil Yıldız'a, "halkı askerlikten soğutma" iddiasıyla dava açılmıştı. 318/1-2 maddelerinden açılan davanın ilk duruşması 20 Eylül 2007'de, Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Saat 9:45'de başlayan duruşmayı 35-40 kişiden oluşan bir grup izledi.

TCK madde 318'e göre, halkı askerlikten soğutma suçlamasıyla 6 aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan üç kişi yazılı savunmalarını okudular. Daha sonra söz alan avukatlar da yaptıkları savunmayla 318. maddedinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istediler. Mahkeme bu isteği değerlendireceğini belirterek bir sonraki duruşmayı 4 Aralık 2007 tarihine erteledi.

Aynı gün, saat 13:00'de, Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde; Avukat Senem Doğanoğlu'nun duruşma hakkında yaptığı bilgilendirme konuşmasından sonra, "318e Hayır Kampanyası" kapsamında bir basın açıklaması metni okundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STOP SOPA

Kaczynski'nin mirası... *

Rus İşgalinde Ukrayna Direnişine Katılan Anarşistlere İlişkin Anarşist Bir Analiz