Metris'te 12 anarşist süresiz açlık grevine girdi

Metris'te 12 anarşist süresiz açlık grevine girdi

1 Mayıs'ta kapitalist kurumlara yönelik gerçekleştirilen eylemlerin ardından başlatılan anarşist cadı avında tutuklanan 15 kişiden 12'si yayınladıkları bildiride uğradıkları tutuklu yargılanmalarına ve uğradıkları haksızlık ve hukuksuzluklara karşı dönüşümlü olarak süresiz açlık grevine başladıklarını açıkladılar.

Açıklama şöyle:

T.C. Adalet Bakanlığı'na - Kamuoyuna

Bizler, Metris 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde A-7 nolu koğuşta, hakkımızda henüz iddianame oluşturulmamışken, 1 Mayıs 2012'de "Toplantı ve Yürüşlere Silah veya 23. Maddede Belirtilen Aletlerle Katılma", "Kamu malına zarar verme" suçlarını işlediğimiz iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan 15 kişiyiz.

Söz konusu atılı suçlardan yargılanan insanlar Asliye Ceza Mahkemeleri'nce yargılanırken, bizim davamız, asılsız ve yetersiz delillere rağmen Ağır Ceza Mahkemeleri'nce ve Özel Yetkili savcılar tarafından hayali bir terör örgütü kapsamında değerlendirilmektedir. Üstelik dosyadaki gizlilik kararı sebebiyle biz ve avukatlarımız, hakkımızda sunulacak deliller hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Oysa aynı anda dosyada gizlilik kararı verilmesi ve tutuklama tedbirlerine başvurulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ayıkırılık teşkil etmektedir.

Sorgulama sürecinde gözaltına alınan bireyler, mülakat adı altında, avukat nezareti olmadan, birbirilerini tanımamalarına rağmen "hayali terör örgütü" dahilinde birbirleriyle ilişkilendirilmeye zorlanmışlardır.

Gözaltı ve sorgulama sürecinde, ortada bir örgüt olmamasına rağmen, sadece terör örgütü üyelerinin faydalanabileceği bir yasa olan "Etkin Pişmanlık Yasası" bireylere dayatılarak ifadeleri alınmıştır.

Bireyler tanımadıkları insanlar hakkında, baronun gönderdiği avukatların yanlış yönlendirmeleriyle asılsız ifadeler vermeye zorlanmıştır. Bireylerin evlerine düzenlenen baskınlarda el konulan ve yasal gazete, dergi, kitap vb. materyaller örgütsel döküman sayılarak delil vasfıyla öne sürülmüştür. Kimi şahıslar etnik kimliklerinden ötürü bir örgüt ile bağlantılandırılmaya çalışılmış ve psikolojik baskıya maruz kalmışlardır. Birçoğunun aileleri baronun gönderiği avukatlar ve polis memurlarınca asılsız beyanlarla korkutulmuştur.

Gözaltı ve tutuklamalar sebebiyle lise ve üniversitelerde eğitim süreci devam eden kimi tutukluların sınavlara katılmaları lise ve üniversite idareleri tarafından engellenmiş, kimininse eğitim dönemi dondurulmuş, eğitim hayatları sekteye uğratılmıştır. Bunun yanı sıra aramızdaki çalışan insanlar tutuklamalar gerekçe gösterilerek işten çıkarılmış, maddi ve manevi zarara uğratılmışlardır.

Maddi sebeplerdenb dolayı özel avukat talebinde bulunamayan bireylerin barodan talep ettikleri avukatlar, ifade süresince müvekkillerinin aleyhinde tutum ve davranışlar sergileyerek yargılanma sürecini olumsuz yönde etkilemişlerdir. Kimi avukatlar dosyanın terör kapsamında olduğunu öğrenince davadan çekilmiş, kimi avukatlar ise "Tutuklansın" diyerek avukatlık etiğine sığmayan söylemlerde bulunmuşlardır.

Kimliği açıklanmayan, hatta iddianamede açıklanacağından dahi emin olmadığımız, polis memurlarının hayal ürününden ibaret olması kuvvetle muhtemel bir gizli tanığın yalan ve asılsız ifadeleri aleyhte delil olarak sanıklara sunulmuş ve birçoğunun tutuklanmasında etkili olmuştur.

Yukarıda belirttiğimiz tüm bu hukuksuzluklar göz önünde bulundurularak biz on beş kişi, tutukluluğumuzun keyfi olduğunu düşünüyor, serbest bırakılmayı talep ediyoruz. Tüm bu haksızlıklardan dolayı aşağıda ismi geçen on iki kişi olarak 11 Haziran 2012 tarihinden itibaren dönüşümlü olarak süresiz açlık grevinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Beyhan Çağrı Tuzcuoğlu

Burak Ercan

Emirhan Yavuz

Hasan Savcı

İshak Tayak

Savaş Düzdaş

Sinan Gümüş

Oğuz Topal

Murat Gümüşkaya

Tayfun Kılıç

Umut Çelik

Yenal Yağcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STOP SOPA

Kaczynski'nin mirası... *

Rus İşgalinde Ukrayna Direnişine Katılan Anarşistlere İlişkin Anarşist Bir Analiz